• Trendspaningar från Dublin Tech Summit

  25 April 2018
 • Logga Dublin Tech Summit
 • Alenio var på plats när en av årets största events inom digitalisering gick av stapeln i Dublin förra veckan. Här bjuder vi på några av höjdpunkterna.

  AI är här på riktigt

  AI har gått från att vara en hypad framtidsteknologi till faktiska tillämpningar. Det visades flera bra exempel på företag som har använt AI för att skapa riktig nytta. Ett bra exempel var ett callcenter som med hjälp av AI kunde lyfta sina lägst presterande medarbetare med 80%, och enhetens totala effektivitet med 45%.

  Det callcentret gjorde var att låta AI analysera alla samtal för att hitta mönster i tonalitet, nyckelord, samtalslängd och annan data. Högpresterande medarbetare ville inte gärna dela med sig av den här informationen, men med maskinell analys kunde de komma runt det problemet. Dessutom kunde analysen göras på oerhört många fler samtal än vid ordinarie medlyssning. Resultatet blev ett stort lyft. Vi är också nyfikna på hur medarbetarna uppfattade denna förändring!

  Med möjligheter kommer hot

  Företag som har högre digital mognad är både mer lönsamma och har högre intäkter än andra bolag i samma bransch (siffror från bl a Capgemini). Detta är en hot mot företag som inte har förändring inbyggd i sin kultur. 70% av företagen som låg på Fortunes top 1000-lista år 2003 fanns inte längre med år 2013 – detta är en makalöst hög siffra.

  Förändringsledning, agila arbetsmetoder och utnyttjande av ny teknik blir även fortsatt kritiska framgångsfaktorer för företag i alla branscher.

  Ett annat buzz word var ”security”. Säkerhetsexperter från bl a Homeland Security och IBM visade hur naiv världen har varit när det gäller säkerheten i våra digitala apparater. Som för något år sedan när babyvakter och webbkameror i helt vanliga hushåll utnyttjades för att attackera servrar som fick b la Twitter och Spotify att ligga nere.

  ”Cyber crime” är den snabbast växande sortens kriminalitet, där andra exempel är phishing, ransomware hacking, överbelastningsattacker och identitetskapningar. Detta är ett område som är och förblir i fokus för företag och hela samhällen.

  ”Tech for Good” magnet för unga

  Göra gott i samhället + teknik är uppenbart något som lockar unga människor. En rad talare visade hur deras företag utnyttjar digitala lösningar för att ”göra gott”. En irländsk välgörenhetsorganisation kopplar med hjälp av en app ihop överbliven mat i affärer med soppköken runtom landet, och serverar på det sättet över 1,5 miljoner måltider per månad och är mitt uppe i en expansion till 5 nya marknader.

  En annan föreläsare berättade hur man med hjälp av digital valuta (Bitcoin) förser flyktingar som inte har möjlighet att få banklån med startkapital.

  Slående var att samtliga talare inom ”Tech for Good” var unga, digitala natives med drivkraft att göra gott i samhället – här spår vi en möjlig utveckling även i Sverige, inte minst kopplat till miljö och hälsa.