• PSD2 – disruption inom bank- och finanssektorn

  29 Juni 2018
 • Ingen har väl kunnat undgå införandet av direktivet GDPR. Men i bakgrunden har något annat omvälvande hänt, nämligen införandet av ett nytt regelverk för betaltjänster, PSD2 (Second Payment Services Directive). Vad det handlar om är att förbättra marknaden för betalningar.

  En avgörande skillnad är att bankerna tvingas dela med sig av kunddata till tredje part om kunden godkänner detta. Kort sagt: bankerna kommer inte längre att ha monopol på information om sina kunder. Det innebär att t ex Fintechbolag kan utveckla tjänster som kopplas direkt till kundernas bankkonton.

  Hur kommer detta att påverka bankernas affär, och hur kommer det att påverka betaltjänster som Klarna eller Swish? Behövs dessa tjänster när du kan betala direkt med Google, Amazon eller Facebook?

  Sammantaget är bedömningen att det tvingar PSD2 bankerna att gå utanför sin komfortzon. Att marknaden öppnar upp för mer konkurrens kommer att gynna slutkunden, som får ökad valfrihet och lägre avgifter, vilket regelverket syftar till.

  Att ”open banking” kommer att påverka bankernas affärsmodell i hög utsträckning är ingen vild gissning. Det centrala kommer inte längre att vara var kundernas pengar finns utan lika mycket vem som äger det gränssnitt som interagerar med kunden. Vi ser fram emot en spännande utveckling i en bransch som länge varit ganska förskonad från omvälvande förändringar i digitaliseringens fotspår.